Claudicatio Intermittens

Bij Claudicatio Intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, zijn de slagaderen in de benen vernauwd door verkalking. Door deze vernauwing krijgen de beenspieren te weinig zuurstof aangevoerd tijdens het lopen. Door dit zuurstoftekort ontstaat er kramp en pijn in de benen. De term etalagebenen is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen moeten rusten. Zij kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel en wachten tot de pijn wegtrekt.

Behandeling:

Uit onderzoek blijkt dat looptraining goede resultaten kan geven. Looptraining heeft het beste resultaat als u onder begeleiding van een gespecialiseerde oefen- of fysiotherapeut aan de slag gaat. Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet gelopen kan worden. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Door een betere looptechniek ontstaat een afname van het zuurstofverbruik. Dit draagt bij aan het verminderen van de pijnklachten. Ook neemt de loopafstand toe door looptraining.

Twee van onze fysiotherapeuten zijn aangesloten bij Chronischzorgnet en gespecialiseerd in de behandeling van etalagebenen.

 (bron: www.etalagebenen.nl)