Ganganalyse, looptraining en valpreventie:

Loopproblemen en valincidenten komen met name bij ouderen veel voor. Zij worden vaak veroorzaakt door een samenspel van meerdere factoren. Zo kan er onder andere sprake zijn van verminderde kracht, algeheel of van specifieke spiergroepen, verminderde beweeglijkheid van gewrichten en verminderde lichaamsbalans. Ook neurologische problemen kunnen bijdragen aan een verslechterde loopfunctie en valproblematiek.

Violette Verweij heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het analyseren en behandelen van loop- en valproblemen. Voor de analyse gebruik zij verschillende kracht, balans en mobiliteitstesten. Ook vindt er een analyse van het looppatroon plaats. Hierdoor wordt gericht bepaald welke factoren er bij de individuele patiënt meespelen en kan er gericht behandeld worden.

Om het looppatroon nog beter te kunnen analyseren en behandeleffect goed te kunnen meten, gebruikt Fysiotherapie Violette de OptoGait. Dit systeem voor loopanalyse registreert dankzij 96 LED-lampjes via een infrarood frequentie de stappen die worden gezet vanaf het moment dat een voet wordt opgetild tot het moment dat een voet op de grond wordt gezet. Op deze manier kunnen parameters zoals onder andere staplengte, zwaaifase en steunfase nauwkeurig gemeten worden. Zo wordt asymmetrie in het looppatroon, welke met het blote oog veelal niet goed zichtbaar is, in kaart gebracht. Ook worden ter analyse van het looppatroon van zowel de zij- als achterkant cameraopnames gemaakt.

Om gebruik te kunnen maken van de Optogait is het van belang dat de patiënt naar de praktijk kan komen en in staat is om, eventueel met steun van de handen, op een loopband te lopen. De overige tests, inclusief cameraopnamen van het looppatroon kunnen zo nodig ook bij de patiënt thuis plaatsvinden.