Ademspiertraining

Ademspieren zijn belangrijke spieren in het lichaam. Het middenrif en de tussenribspieren moeten voldoende kracht hebben om optimaal adem te halen. Deze spieren kunnen door verschillende oorzaken verzwakken of niet optimaal functioneren.  Dit kan bijvoorbeeld door COPD, astma, covid-19, dwarslaesie, hartfalen, een ziekenhuisopname, longontstekingen, taaislijmziekte, stress en vocal cord disorder (disfunctie van de stembanden). Veelvoorkomende klachten aan de ademspieren zijn: kortademigheid, ‘verkeerd ‘ ademhalen, of afname van de conditie bij inspanning.

Violette en Lisette hebben zich gespecialiseerd in het trainen van de ademhalingspieren.  Hierbij wordt gestart met het meten van de kracht van de inademing met speciale apparatuur: ‘de power breathe’. Vervolgens wordt er een trainingsschema op maat gemaakt en uitgelegd. Dit schema is uit te voeren met een apparaatje voor thuis. Met een programma van 5 weken waarbij je 2x per dag 5 á 10 minuten eenvoudig traint, worden de ademhalingsspieren  efficiënt getraind, met als doel de eerder genoemde klachten te verminderen.

Ademspiertraining kan ook zinvol zijn bij niet medische indicaties. Het wordt veel gebruikt om sport- en muzikale prestaties te verbeteren.  Ook kortademig zijn in het dagelijkse leven of bij inspanning is  een reden om te kijken of trainen met de power breathe zinvol is.